Cultuur: wat is het?

Je hoort iedere dag wel het woord cultuur voorbij komen. Je hoort erover op school of op je werk of tijdens het journaal vertelt de presentator erover. Maar het begrip cultuur is erg breed. Wat is het nu precies? Het veelgebruikte begrip cultuur is lastig uit te leggen. Cultuur is echter door mensen voortgebracht en staat daarom haaks op natuur. Cultuur wordt gebruikt om een heleboel verschillende dingen in een land, streek of groep plaatsvinden, te beschrijven. Taal kan onder cultuur worden verstaan. Maar ook godsdienst of een traditie.

Binnen een cultuur is er sprake van normen en waarden, van helden, van symbolen en van rituelen. Al deze kenmerken bepalen de cultuur van een groep mensen. Cultuur bepaalt hoe mensen tegen bepaalde zaken aankijken. Dan gaat het om dingen van het heden, maar ook het verleden en de toekomst. Iedere groep mensen heeft zijn eigen cultuur en dat kan voor botsingen zorgen. Mensen die uit andere landen komen, hebben een andere cultuur. Dat kan problemen geven. Maar er valt veel meer onder cultuur, bijvoorbeeld muziek of eten. Veel dingen zijn dan ook cultuurgebonden. In de Nederlandse samenleving wordt er op een andere manier gegeten dan in een Chinese samenleving. Dat worden cultuurverschillen genoemd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>